Realizace projektu „Podpora malých farmářů při zajišťování přístupu k potravinám a zvýšení protierozní odolnosti komunit ve vybraných kebelích zóny Kembata Tembaro, SNNPR“ úspěšně pokračuje.

Zaměstnanci společnosti GEOtest, a.s. se vrátili z úspěšné mise k projektu „Podpora malých farmářů při zajišťování přístupu k potravinám a zvýšení protierozní odolnosti komunit ve vybraných kebelích zóny Kembata Tembaro, SNNPR“ v Etiopii.

Část mise byla zaměřená na rozšíření znalostí o nutričně vyvážené stravě a konzervaci potravin. S ženami byla vyzkoušena fermentace zelí a rajčat. Zelí je jedna z oblíbených plodin, která se hojně pěstuje v projektových lokalitách a místní farmáři bojují s tím, jak uskladnit zelí, které nebylo prodáno na trhu a je nutné jej uskladnit na období sucha. Fermentace je velmi dobrý způsob, jak nejenom prodloužit životnost, ale i jak zvýšit nutriční hodnoty potravin. Ženám byly při této příležitosti i předány nože, které využijí v dalších fázích projektu, např. při komunitním vaření.

Projekt je realizován ve spolupráci s Českou rozvojovou agenturu a cílí na zajištění stálého finančního příjmu farmářů z odbytu produktů s vyšší tržní hodnotou, přístup farmářů k nutričně bohatým potravinám, zvýšení protierozní odolnosti komunit a dlouhodobější přístup k užitkové vodě ve vybraných oblastech.

 
Setkání žen v Angache


Předání nožů v Kacha Biře


Ochutnávka kvašeného zelí z České republiky


Příprava kvašeného zelí v Angache 


Příprava fermentovaných rajčat v Kacha Biře